Ga naar de inhoud

Dec – een pareltje in Oost

Door Anne-Marie Kirch (28 december 2008)

Op een zonnige zaterdagmorgen in november fiets ik naar het Limos terrein, vlak bij mij in de buurt. Ik heb daar afgesproken met de leden van ‘Groengroep Limos’. Elke laatste zaterdag van de maand komen de zes vaste leden van deze club bij elkaar om gezamenlijk de post-zegel op het Limosterrein te onderhouden. Dit kleine perceeltje wordt al ruim tien jaar onderhouden door deze vrijwilligers, die bijna allemaal vlakbij het Limos terrein wonen. Van de gemeente Nijmegen ontvangen zij subsidie om dit mogelijk te maken.

We rooien het samen
De groengroep Limos is ontstaan vanuit de Kerngroep Limos. Meerdere werkgroepen volgden destijds de ontwikkelingen op het Limos terrein op de voet.
Sindsdien rooien ze het samen, het maaien van het gras, het snoeien van de struiken en vandaag wordt met prik-stokken het gebied opgeruimd. Het is duidelijk, de leden van de Groengroep zijn allemaal natuurliefhebbers en genieten van het buiten zijn. Jeanne: Je ziet de mensen hier genieten, op mooie zonnige dagen spelen de kinderen buiten en dat geeft mij voldoening . De meeste leden van de Groengroep hebben een groene achtergrond, bijvoorbeeld als bioloog, maar dat is echt geen voorwaarde om mee te helpen aan het onderhoud van dit pareltje in Nijmegen Oost.

Planten-ruil-verkoopdag
Er worden ook veel activiteiten georganiseerd, tijdens de jaarlijkse Parkdag in mei houden wij al jaren de planten-ruil-verkoopdag. Er staat een grote tent op het terrein en er is muziek, er zijn drankjes en hapjes. Kortom, het is altijd gezellig, ook met slecht weer. Daarnaast is er laatst in het theehuis een lezing gehouden over vleermuizen. In de bunkers zitten elke winter een aantal vleermuizen waaronder de Franjestaart. Dit is een bedreigde soort, dus dat is best bijzonder dat hij hier overwintert, vertelt Ineke. Ook voor kinderen zijn er activiteiten, zoals verhalen vertellen in de bunker, natuurlijk in het donker. De kinderen vinden het prachtig, zegt Jeanne.

Historie en toekomst
Ook willen de leden een ommetje ontwikkelen, een wandeling met uitleg over het terrein, de meeste leden kennen de historie van dit gebied. Het lijkt ons leuk om in de toekomst deze kennis aan anderen over te dragen.
Ondertussen wordt er door de andere leden flink doorgewerkt, maar dan is er koffie. Ineke heeft lekkere spinazietaartjes meegenomen die goed in de smaak vallen. Er gaat nooit een werkdag voorbij zonder koffie en iets lekkers.

Contactgegevens
info@groengroeplimos.nl